Hvilke lamper skal hænge i gangen? Her er 4 gode bud

Når du træder ind i dit hjem, er entreen, eller gangen som mange kalder det, det første du møder. Derfor er det også vigtigt, at gangen er indrettet på en indbydende måde, så du rent faktisk har lyst til at træde ind i den.

Foruden at være velkomstrummet, fungerer gangen ofte også som opbevaring. Derfor er det vigtigt, at du har et godt lys i gangen. Det skal både være behageligt, så du og dine gæster ikke bliver blændet. Men lyset skal bestemt også være funktionelt, så du kan finde dit overtøj og anden opbevaring. Læs med videre, hvis du vil vide mere om, hvordan du finder de rette lamper til gangen.

Forslag 1: Loftslamper

Et klassisk valg i gange og entreer er loftslamper. De giver ofte et lys, der rækker vidt og som har den nødvendige styrke. Derudover fylder loftslamper heller ikke så meget, hvilket er en stor fordel, hvis du har en mindre gang eller entré.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en loftslampe til din gang, bør du naturligvis finde en størrelse lampe, der passer til din gang. Hvis lampen er overdimensioneret i forhold til gangen, vil den ofte stjæle unødvendigt meget fokus. Derfor er der også mange mennesker, der foretrækker en mere flad og neutral loftslampe i deres gange eller entreer.

Det skyldes, at gangen mest af alt er et praktisk rum, hvor du skal tage dit overtøj af og på. Derudover fungerer det naturligvis også som opbevaring af det førnævnte overtøj – og nogle gange også andre ting. Sagt med andre ord er det altså ikke et rum, hvor de fleste mennesker opholder sig længe. Derfor er der ofte heller ikke brug for spektakulære loftslamper i dette rum.

Skulle du dog bo i en stor villa med en stor entré, kan du godt vælge at udsmykke din gang med en iøjefaldende loftslampe. Her vil der være mere plads, der skal udfyldes, hvilket en smuk loftslampe kan hjælpe med.

Forslag 2: Spots

Hvis du bor i en mindre bolig, bør du altid overveje, hvordan du anvender pladsen. Hvis du indretter uhensigtsmæssigt, kan det let give indtryk af, at boligen er endnu mindre. Faktisk kan det ikke kun give indtrykket – det kan rent faktisk også gøre boligen unødvendigt mindre.

Derfor er det også en god idé at overveje, hvilke lamper du bruger, hvis din gang er lille. Her vil det ofte være en god idé med spots. Denne type lampe sidder helt oppe i loftet, hvor den ikke optager særligt meget plads. Derfor bliver din plads i boligen ikke mindre, ligesom den heller ikke vil syne mindre.

Spots har også mange andre fordele. Blandt andet kan du justere spotsene i de retninger, som du ønsker. Det giver dig mulighed for at skræddersy din belysning i gangen. Du har også mulighed for at vælge blandt forskellige pærer til dine spots. På den måde kan du også selv vælge, hvor skarpt lyset skal være.

Forslag 3: Væglamper

Hvis du bor i en større bolig, kan du også sagtens vælge at opsætte væglamper i din gang. På den måde kommer alt dit lys ikke kun ovenfra. Væglamper kan også være utroligt dekorative og give en mere blid belysning.

Derudover kan det også skabe en rigtig flot effekt i din gang, når du formår at kombinere de rette væg- og loftslamper.

Hvis du blot skal hurtigt ud i gangen, når det er mørkt, kan væglamper tit give et mere behageligt lys. Omvendt kan loftslamper nogle gange have et mere skarpt og blændende lys. Derfor er det også rart og praktisk at have muligheden for at vælge mellem disse to forskellige former for belysning.

Designmæssigt kan du også vælge mellem alverdens forskellige muligheder, når det kommer til væglamper. Her har du virkelig mulighed for at udvælge lamper, der harmonerer med den indretningsstil, som du har i din gang.

Hvis du har en victoriansk indretningsstil, kan du for eksempel vælge væglamper med masser af detaljer og ornamenter. Det kan blandt andet være væglamper, der forestiller stearinlys.

Har du derimod en mere simpel og minimalistisk indretningsstil, kan du understrege dette ved at vælge simple væglamper. I så fald vil en diskret farve og et enkelt design formentlig være det rette valg for dig.

Forslag 4: Bordlamper

Hvis du har nok plads i gangen, har du muligvis også en kommode derude. Den kan du naturligvis også vælge at dekorere med en lampe. I så fald vil en bordlampe være det passende valg for dig.

Bordlamper kommer i alverdens forskellige farver, størrelser og designs. Derfor har du helt klart mulighed for at finde netop den bordlampe, der harmonerer på fineste vis med din kommode.

En bordlampe tjener ofte ikke det store funktionelle formål, når den bliver placeret på en kommode. Derimod kan den med sit design og sin farve være med til at pifte rummet op. Derudover kan den naturligvis også afgive et mere diskret og behageligt lys.

Denne slags belysning kan være en fantastisk måde at supplere det mere skarpe og vidtrækkende lys fra en eventuel loftslampe. Derfor skal du bestemt heller ikke undervurdere en bordlampes egenskaber, når det kommer til at lyse din gang op.

Størrelsen dikterer hvilken lampe du bør vælge

Når det kommer til lamper, spiller rummets størrelse altid en stor rolle. Her er gangen ingen undtagelse. Derfor bør en lille gang have små lamper, og en stor gang bør have større lamper.

Hvis du omvendt anvender for store lamper til en lille gang, risikerer du, at gangen ser for presset ud. Anvender du derimod for små lamper til en stor gang, kan gangen let komme til at se for tom ud.

Menu
Top